Poštovani, u braku sam 7 meseci, imam bebu od 3 meseca. Želim da se razvedem od muža, koji me je fizički nekoliko puta zlostavljao dok sam bila trudna, a i nakon porođaja. Takođe me je i psihički maltretirao prebacivajući mi kako me on izdržava itd. Oko deteta sve radim sama, on svakodnevno pije i koristi marihuanu. Napomenuću da imam samo majku i 2 mlađe sestre od kojih je jedna epileptičar. Moje pitanje je, kome da se obratim, koja su moja prava i kome će dete pripasti s obzirom da mi je jedini smestaj kod majke u maloj podstanarskoj kućici. Napomenuću da imam 23 god i da sam nezaposlena. Takođe stan kod muža ima sređenu sobu i kupatilo, on radi sa bratom koji drži firmu, ali moj muž nije prijavljen. Da li i u kom roku mogu da očekujem prvu alimentaciju? S poštovanjem.

Poštovana,

ukoliko želite da se razvedete, a niste postigli sporazum o razvodu braka sa supružnikom, možete podneti tužbu za razvod braka nadležnom sudu. U ovom postupku sud može odrediti jednu ili više mera zaštite od nasilja u porodici. Sud je u ovom postupku obavezan da odluči i o vršenju roditeljeskog prava, odnosno o tome sa kime će dete živeti između ostalog. Sud tom prilikom donosi odluku koja je u najboljem interesu deteta. 

Što se mera zaštite od nasilja u porodici tiče, sud može odrediti jednu od sledećih mera:

1. izdavanje naloga za iseljenje iz porodičnog stana ili kuće, bez obzira na pravo svojine odnosno zakupa nepokretnosti;

2. izdavanje naloga za useljenje u porodični stan ili kuću, bez obzira na pravo svojine odnosno zakupa nepokretnosti;

3. zabrana približavanja članu porodice na određenoj udaljenosti;

4. zabrana pristupa u prostor oko mesta stanovanja ili mesta rada člana porodice;

5. zabrana daljeg uznemiravanja člana porodice.

Takođe, Krivični zakonik predviđa u članu 194. da je nasilje u porodici krivično delo, pa shodno tome možete podneti krivičnu prijavu policiji protiv svog supruga. 

Mladi Pro Bono