Molim Vas da mi odgovorite sta mi je činiti. Evo o čemu se radi. Posto u komšiluku imam histeričnu zensku osobu koja me u više navrata prijavljuje policiji za remećenje javnog reda i mira, za nasilničko ponašanje u porodici i slično. Policija redovno dolazi i sačinjava zapisnik u kome konstantuje da elemenata za krivičnu prijavu nema jer se to što ona navodi nije ni desilo i čude se dotičnoj ali ipak to meni smeta jer mi vređa ugled i čast kod ostalih komšija koji i sami to osuđuju.Ta osoba pokušava na svakojake načine da udje u konflikt sa mnom jer mojoj deci od X i X godina brani da se igraju na ulici, naziva ih pogrdnim imenima i sve to da bi izazvala moju reakciju. Pošto ja i moja porodica živimo u jednoj harmoniji a njoj to očigledno smeta jer je rasturila i sopstveni brak i ostala sa svekrom da živi a njenog muža, odnosno sina dotičnog gospodina su proterali iz kuće. Recite mi da li deca mogu da se igraju na ulici loptom i drugim igrama, kako mogu da ih zaštitim, i sta ja da uradim da bih se zaštitio od neprijatnosti (dolazak policije svake druge nedelje) i eventualnih konflikta. Unapred Hvala.

Poštovani,

Krivični zakonik RS propisao je u članu 334. Krivično delo lažnog prijavljivanja.

(1) Ko prijavi određeno lice da je učinilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, a zna da to lice nije učinilac tog dela, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ko podmetanjem tragova krivičnog dela ili na drugi način izazove pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti protiv lica za koje zna da nije učinilac tog dela,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Podnesite krivičnu prijavu ukoliko Vaša komšika i dalje nastavi sa neosnovanim zvanjem policije.

Što se tiče Vaše dece i kako njih zaštititi, naravno da se one mogu i dalje igrati, a zaštitite ih tako što Vi možete pozvati policiju kada ih vaša komšika verbalno napada i zabranjuje igru.

S poštovanjem,

eKlinika ProBona i Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu