S obzirom da sam dete razvedenih roditelja, otac je staratelj, majka plaća alimentaciju u minimalnom iznosu u skladu sa njenim primanjima. Da li otac ima zakonsko pravo da traži od majke da se taj iznos poveća, tačnije da i ona učestvuje u troškovima mog školovanja, a otac ima platu koja može da pokrije sve to, s obzirom da je mnogo iznad proseka, a njena je malo iznad minimalne? Hvala unapred.

Poštovana,

Na osnovu Porodičnog zakona (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005, 72/2011 – dr. zakon i 6/2015) Vaš otac ima zakonsko pravo da traži povećanje iznosa alimentacije, ali to ne znači da će njegov zahtev biti i ostvaren. Naime, on se sudu može obratiti sa tim zahtevom, a zatim će sud odlučiti da li ima realnih osnova za povećanje izdržavanja ili ne.
Prilikom donošenja odluke, sud će ceniti sve relevantne okolnosti odnosno, u ovom slučaju će sud razmatrati sve činjenice koje se odnose na mogućnost davanja izdržavanja od strane Vaše majke. Pod tim se podrazumeva visina njenih prihoda, mogućnost za zaposlenje i sticanje zarade, njena imovina, lične potrebe, obaveza da izdržava druga lica, kao i druge okolnosti koje mogu biti od značaja. Takođe će sud razmatrati i Vaše potrebe koje zavise od Vaših godina, zdravlja, obrazovanja, imovine, prihoda i drugih okolnosti s tim da će se voditi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Minimalna suma izdržavanja jeste suma koja se kao naknada za hranjenike odnosno za lica na porodičnom smeštaju periodično utvrđuje, a utvrđuje je ministarstvo nadležno za porodičnu zaštitu, u skladu sa zakonom.

S poštovanjem,
Mladi Pro Bono