Bila sam u braku sa grckim drzavljaninom i imamo dete. brak je sklopljen u Srbiji i u Srbiji je i razveden. Dete je rodjeno u Srbiji i ima srpsko drzavljanstvo. Dete zivi samnom i otac deteta po presudi treba da uplacuje na moj devizni racun odredjeni iznos u evrima. medjutim, tu sumu je samo par meseci uplacivao na taj nacin a onda mi je predao njegovu karticu i ja sam podizala sa tom karticom novac na bankomatu u dinarima. ali i to je trajalo neko vreme i prestao je sa uplatama. ukupan iznos se nagomilao a otac deteta niti uplacuje novac niti se javlja. cula sam da je stupila neka konvencija ili neki sporazum za placanja alimentacija iz inostranstva ali niko ne moze da mi kaze kakva je procedura da pokrenem naplatu tih sredstava. ako postoji mogucnost da mi pomognete bila bih vam veoma zahvalna. unapred hvala.

Poštovana,

Postupak koji se odnosi na dužnike iz inostranstva vodi Ministarstvo finansija Republike Srbije.

Poverioci alimentacije koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije mogu Ministarstvu finansija da podnesu Zahtev za pokretanje postupka po Konvenciji o ostvarivanju alimentacionih zahteva u inostranstvu od 20. juna 1956. godine (“Sl. list SFRJ”, dodatak: Međunarodni ugovori i drugi sporazumi, br. 2/1960) protiv dužnika koji ima boravak na teritoriji neke druge države potpisnice Konvencije.

Po prijemu inicijalnog zahteva, podnosiocu se dostavlja uputstvo za podnošenje Zahteva za izdržavanje.

U skladu sa članom 6. stav 3. Konvencije, postupak i sva pitanja povodom ostvarivanja alimentacionih zahteva, regulišu se prema zakonu države dužnika, odnosno njenom međunarodnom privatnom pravu.        

Najbolje bi bilo da se obratite Ministarstvu Finansija, Сектор за имовинско-правне послове
Тел:+381113642708
+381113642709 
Факс: +381 11 361 90 69 ili posetite sajt Ministarstva Finasija za dalje infomacije https://www.mfin.gov.rs/pages/article.php?id=8846

Mladi Pro bono