Poštovani, plaćam alimentaciju u iznosu od XX% mojih mesečnih primanja za sina starosti XX godina. Razveo sam se pre X godina. Već X godina živim u vanbračnoj zajednici. Očekujemo dete, supruga je u šestom mesecu trudnoće. Prilikom određivanja alimentacije, sudija me je uputio na to da je ovih XX% mojih mesečnih primanja za alimentaciju promenljivo ukoliko se okolnosti kod mene promene, tipa: gubitak posla, dobijanje deteta i tako dalje. Obzirom na to, konkretno me zanima kada stičem pravne uslove da podignem tužbu za smanjivanje postotka alimentacije? Da li za tako nešto postoji mogućnost u toku trudnoće ili tek po rodjenju deteta, pošto izdaci za vreme trudnoće uopšte nisu zanemarljivi? Naglasio bih da bivša supruga ima veća mesečna primanja od mene. Unapred zahvalan.

Poštovani,

Shodno odredbama Porodičnog zakona (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005, 72/2011 – dr. zakon i 6/2015), član 164 predviđa da se visina izdržavanja može smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka. Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica, te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja (član 160 Zakona).

Ukoliko nastupe određene promene koje su bile od značaja za utvrđivanje visine obaveze izdržavanja, Vi imate pravo na tužbu radi izmene visine izdržavanja, ali u ovom konkretnom slučaju na promenu visine izdržavanja po ovom osnovu možete tražiti tek nakon rođenja deteta.

S poštovanjem,

eKlinika ProBona i Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu