Dobio sam resenje prvostepenog suda da je optuzni predlog ostecenog odbacen kao neuredan, stim sto ostecei ima pravo zalbe u roku od tri dana,ja vec tri meseca nemam nikakav odgovor interesuje me ako se osteceni zalio na odbacaj resenja da li je sud duzan da me obavesti i dostavi njegovu zalbu kako bi ja uputio odgovor ili ne.Znam da na presudu postoji ova mogucnost, ali nisam siguran da li postoji i kod zalbe na resenje oodbacenom optuznom predlogu.Unapred hvala.I jos me interesuje koji je vremenski rok postupanja drugostepenog suda po zalbi na resenje.

Poštovani,

Na osnovu člana 333. Zakona o krivičnom postupku (“Sl. Glasnik RS”, br72/2011,101/2011,121/2012,32/2013,45/2013 i 55/2014) Odmah po prijemu optužnice veće će ispitati da li je optužnica propisno sastavljena (član 332.), pa ako ustanovi da nije, vratiće je tužiocu da u roku od tri dana ispravi nedostatke. Iz opravdanih razloga, na zahtev tužioca, veće može produžiti ovaj rok. Sud neće dostavljati.

Ukoliko oštećeni u tom roku ne ispravi optužni predlog, sud će doneti rešenje o odbacivanju optužnog predloga kao neurednog. Oštećeni ima rok o tri dana na žalbu protiv rešenja suda, ali Vama ta žalba neće biti dostavljana na odgovor.

Na osnovu člana 445 Zakona o krivičnom postupku drugostepeni sud će u doneti odluku o žalbi na prvostepenu odluku u roku od 30 dana od dana dostavljanja spisa od prvostepenog suda.

Više o ovome možete naći u https://www.paragraf.rs/propisi/zakonik_o_krivicnom_postupku.html

Mladi Pro bono