Razveden sam već X god. Sud je dete dodelio meni dečak ima X godina takođe je sud dodelio alimenaciju Хdin. Bivša supruga nigde ne radi niti traži posao. Zanima me ako bi podneo tužbu za povećanje alimentacije da li bi imala efekta i kolika je minimalna alimentacija?

Poštovani,

Članom 160. Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2001 – dr. zakon) određeni su kriterijumi za određivanje izdržavanja. Naime, izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Minimalna suma izdržavanja predstavlja sumu koju kao naknadu za hranjenike odnosno za lica na porodičnom smeštaju periodično utvrđuje ministarstvo nadležno za porodičnu zaštitu, u skladu sa zakonom.Potrebe poverioca izdržavanja zavise od njegovih godina, zdravlja, obrazovanja, imovine, prihoda te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja. Pri određivanju visine izdržavanja sud vodi računa o tome da ne ugrozi egzistenciju davaoca izdržavanja.

Vi možete da podnesete tužbu kojom zahtevate povećanje alimentacije, a sud će na osnovu činjenica i dokaza koji su izneti u postupku oceniti da li je to moguće. Odnosno, oceniće da li je Vaša bivša supruga u mogućnosti da izdvaja veću sumu na ime izdržavanja s obzirom na činjenicu da je nezaposlena i da verovatno nema redovna mesečna primanja.

 

 

Mladi Pro Bono