Poštovani, Interesuje me da li ja kao dugogodišnji dijabetičar, imam neke povlastice prilikom određivana visine alimentacije za maloletnu decu? S obzirom da radim na privremenim poslovima, i da moja primanja nisu stalna, a zbog bolesti i moga zdravstvenog stanja nisam u mogućnosti da obavljam baš sve poslove, pa samim tim i prihodi su vrlo mali i neredovni.

Poštovani,
Visina alimentacije se prema Porodičnom zakonu Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) član 160. određuje prema potrebama poverioca izdržavanja (odnosno deteta) i mogućnostima dužnika izdržavanja (odnosno Vašim mogućnostiam). Sud će naročito uzeti u obzir lične prilike davaoca izdržavanja, odnosno da li je zaposlen, visinu zarade, mogućnost za zaposlenje i sticanje zarade, imovinu, lične potrebe, da li ima obavezu izdržavanja drugog lica, te druge okolnosti koje su od značaja.
Dakle, sud će uzeti u obzir činjenice koje ste gore naveli i na osnovu toga će odrediti visinu alimentacije. Sud prilikom određivanja visine alimentacije vodi računa o tome da ne ugrozi egzistenciju dužnika izdržavanja.

Mladi Pro Bono