Molila bih Vas da mi ako možete pojasnite neke stvari i uputite kako i šta dalje činiti. Prošle godine u roku od četrdeset dana su mi preminuli i svekar i svekrva. Moj suprug ima još rođenu sestru i jednog polubrata po majci. Od imovine su pokojnici imali jedan stan i jednu vikendicu sa placem od 20 ari ,kao zajedničku imovinu i svekar svoju očevinu u selu kao i svekrva svoju očevinu na selu i deo ostavštine njene pokojne sestre. Polubrat mog supruga se odriče svog dela, tj njega ništa od toga ne zanima, a sestra mog supruga izjavljuje da joj je pokojni svekar pre dve i po godine prepisao vikendicu koju je ona već uknjižila na svoje ime. Polovinu te vikendice i neke druge stvari na tom placu smo sagradili suprug i ja, taj stan smo otkupili suprug i ja, doduše upisan je na njegovog oca ali smo mi dali novac i to znaju i polubrat i sestra mog supruga i ništa ne osporavaju ali ona sad traži i pola stana. Moj suprug nije znao da je njegov otac poklonio ćerki vikendicu, to je saznao posle njegove smrti. Napominjem da je pokojni svekar bio uvek pod dejstvom alkohola, a svekrva dementna. Čak smo saznali da je imala u poslednje dve i po godine i ovlašćenje da podiže svekrvinu penziju i tudju negu i pomoć. Moj suprug je hteo da se dogovori sa njom, pošto dok su bili živi njegovi roditelji su uvek govorili da će njoj prepisati vikendicu, a mom suprugu stan, ali ona odbija svaki dogovor i uporna je u tome da traži i polovinu stana. Zanima nas da li taj ugovor o poklonu može da se ospori jer na njemu nema i svekrvinog potpisa, a imovina je bila zajednička i koja su prava mog supruga. Unapred se zahvaljujem i oprostite ako sam bila opširna.

Poštovana,

Vaš muž i njegova sestra, s obzirom na to da se njihov brat po majci odriče nasledstva, su jedini naslednici i nasleđuju na jednake delove. To znači da se sva imovina njihovih roditelja deli izmedju njih dvoje. Zakonskom nasledniku uračunava se u njegov nasledni deo poklon koji je na ma koji način primio od ostavioca, osim ukoliko je ostavilac naglasio da se taj poklon neće uračunavati u nasledstvo. Pokloni se uračunavaju tako što najpre ostali zakonski naslednici dobijaju iz zaostavštine vrednost srazmernu učinjenom poklonu, pa se ostatak imovine deli.
Što se tiče uknjižbe, moguće je da je Vaš svekar bio upisan kao jedini vlasnik nepokretnosti, ali prema Porodičnom zakonu dozvoljeno je da jedan od supružnika bude upisan, a da se imovina smatra zajedničkom. Katastar prilikom upisa ne proverava da li je u pitanju zajednička bračna imovina, ali Vi pred sudom možete to istaći i podneti dokaze da je to zajedniča imovina roditalja. Ukoliko Vaša svekrva nije učestvovala u prenosu, ovakvo raspolaganje nije pravno valjano.

S poštovanjem,

Mladi pro Bono