Poštovani, sa nevenčanim suprugom živim u vanbračnoj zajednici već 11 godina. Imamo i ćerku od 7 i po godina. Moj suprug iz prethodnih brakova ima još 3 odrasle dece. Interesuje me, u slučaju njegove smrti, stan u kojem živimo, kao i imovina koju imamo a koja je na njegovo ime, da li se deli samo na decu ili i ja imam neki deo u tome? Deci je obezbedio stanove i automobile, privatne fakultete, ali to nije nigde potpisano ni overeno, a oni oca gledaju samo kroz materijalne stvari.

Poštovana,

Zakonski naslednici prema Zakonu o nasleđivanju(Službeni glasnik Republike Srbije, br. 46/95 i 101/2003 – odluka USRS) su: ostaviočevi potomci, njegovi usvojenici i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi usvojioci, njegova braća i sestre i njihovi potomci
, njegovi dedovi i babe i njihovi potomci i njegovi ostali preci. Vi kao vanbračni partner dakle ne možete nasleđivati na osnovu samog zakona, već samo putem testamenta. A to šta Vaš partner radi sa svojom imovinom, tj. koliko je dobara obezbedio svojoj deci, nema uticaja na to kako će se deliti imovina nakon njegove smrti.

Mladi Pro Bono