Poštovani, majka mi je ostavila stan ugovorom o doživotnom izdržavanju. Interesuje me da li u slučaju razvoda braka suprug ima pravo na deo stana?

Poštovana,
Porodični zakon Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) poznaje zajedničku i posebnu imovinu supružnika.
Zajednička je ona imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja braka, a posebna je ona imovina koju je supružnik stekao pre braka kao i imovina koju je stekao u braku na neki od sledećih načina: deobom zajedničke imovine, nasleđivanjem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava.
Prilikom razvoda vrši se doeba samo zajedničke imovine. Posebna imovina supružnika nije predmet deobe. Njom supružnik smostalno raspolaže.
Pošto je Vama stan ostavila majka ugovorom o doživotnom izdržavanju Vaš suprug će imati pravo na deo stana u slučaju razvoda, jer on spada u zajedničku imovinu.
Više o imovinskim odnosima supružnika možete pročitati ovde: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/porodicno-pravo/imovinski-odnosi-supruznika/

Mladi Pro Bono