Poštovani, ja i moj suprug živimo u kući njegovog oca odnosno svog svekra. Do pre godinu dana nismo imali problema jer živimo tu već 10 godina ali se u međuvremenu tu doselio i moj dever koji je pre toga bio dugo u zatvoru, tu su počeli naši problemi on je veoma problematičan i stalno nam preti, napada čak je supruga mog izbo nožem zbog čega sad imamo suđenje. Moj svekar bi hteo da ga udalji iz kuće pa bi htela da vas pitam kako najbezbolnije zakonski da to sredi jer ovako dever ne prihvata samovoljno otići od kuce znači morali bi nešto zakonski. Molim vas da mi odgovorite u jako smo teškoj situaciji imamo nesnošljiv odnos i da li moze tu nešto Centar za socijalni rad da uradi. Unapred hvala

Poštovana,
S obzirom na to da se radi o Vašem deveru ono što možete da uradite jeste da pokrenete postupak za zaštitu od nasilja u porodici. Prednost ovog postupka je u tome što je naročito hitan, a to znači da se prvo ročište zakazuje u roku od 8 dana od dana kada je tužba primljena u sudu. (član 285.)
Nasiljem u porodici u smislu člana 197. Porodičnog zakona (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) smatra se ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telseni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo člana porodice.
Postupak se pokreće tužbom. Tužbu mogu podneti: član porodice prema kome je nasilje izvršeno, njegov zakonski zastupnik, javni tužilac i organ starateljstva. (član 284.) Nadležan je osnovni sud na čijoj teritoriji tuženi ima prebivalište, odnosno boravište ili sud na čijoj teritoriji ima prebivalište, odnosno boravište član porodice prema kome je nasilje izvršeno. (član 283.)

Više o zaštiti od nasilja u porodici možete pročitati ovde:

Zaštita od porodičnog nasilja

Mladi Pro Bono