U braku sam 5 meseci i imam petomesečnu bebu. Suprug nas je napustio pre 3 meseca, ali smo još uvek zvanično u braku. On već ima dete iz vanbračne zajednice staro 6 godina. Pošto nigde ne radi i već je tužen za alimentaciju od strane prve nevenčane žene, koliki će biti iznos za alimentaciju našeg deteta? Ni ja nigde ne radim.

Poštovana,
Porodičnim zakonom Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br.18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) izdržavanje je propisano kao pravo i dužnost članova porodice.
Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Potrebe poverioca izdržavanja zavise od njegovih godina, zdravlja,obrazovanja, imovine, prihoda te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja.
Visina izdražavanja može biti određenau fiksnom iznosu (kada je dužnik izdržavanja nezaposleno lice) ili u određenom procentu od ukupnih mesečnih neto primanja (kada je obveznik u radnom odnosu). Minimalna suma izdržavanja predstavlja sumu koju kao nakanadu za hranjenike odnosno lica na prodičnom smeštaju periodično utvrđuje ministarstvo za porodičnu zaštitu. Članom 162. Porodičnog zakona Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005i 72/2011 – dr. zakon) propisano je da u slučaju kada je poverilac izdržavanja dete, visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja. Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji ako roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.
Nedavanje izdržavanje je krivično delo.

Mladi Pro Bono