Poštovani, posle razvoda plaćam alimentaciju redovno, preko 18 godina. Moj sin ima sada X godina života. Upisivao je fakultet, ali je prošle godine napustio. Vodi se na Zavodu za zapošljavanje, zdrav, sposoban. Živi sa majkom koja je već 7-8 godina privatni preduzetnik i solidno zarađuje. Oboje nemamo više dece sem njega i nismo osnivali drugu bračnu zajednicu. Pitanje je: Da li je istekla moja obaveza plaćanja alimentacije? Ako jeste, kako to da ostvarim, jer mi se ona odbija od plate direktno?

Poštovani,
Na osnovu Porodičnog zakona (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) punoletno dete ima pravo na izdržavanje ukoliko je nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstva za izdržavanje.
Trajanje obaveze može trajati određeno vreme ili neodređeno. Ukoliko u vašem slučaju traje neodređeno Vi možete da se obratite sudu sa zahtevom za ukidanje ili smanjenje iznosa alimentacije jer su se znatno promenile okolnosti na osnovu kojih je prvobitna alimentacija određena.
Član 167. PZ propisuje da izdržavanje može da prestane kada poverilac izdržavanja (Vaš sin) stekne dovoljno sredstava za izdržavanje, osim ako poverilac izdržavanja nije maloletno dete.
S poštovanjem,
Mladi ProBono