Pitanje: Poštovani, imam 19 godina i nedavno je žena, koja je 16 godina starija od mene zatrudnela, rekavši mi da koristi pilule za kontracepciju. Student sam, nezaposlen, roditelji me izdršavaju, školuju i živimo kao podstanari. Kakva su šanse da platim alimentaciju?

Poštovani,

Postoji mogućnost, pre svega, da Vi majka deteta zaključite Sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava, koji između ostalog sadrži sporazum o visini doprinosa za izdržavanje deteta od drugog roditelja. (član 78 Porodični zakon “Službeni glasnik Republike Srbije”, br. 18/2005) Ukoliko nije moguće ostvariti sporazum između vas dvoje, sud će doneti odluku o izdržavanju deteta vodeći računa o potrebama deteta i mogućnostima roditelja koji bi trebalo da plaća alimentaciju, što podrazumeva njegove prihode, mogućnosti za zaposlenje, njegovu imovinu, njegove lične potrebe i druge okolnosti koje mogu biti od značaja.
S obzirom na Vašu situaciju, ne može Vam biti određena obaveza plaćanja velike sume novca, međutim pustoji tzv. minimalna suma izdržavanja koju jednom godišnje utvrđuje ministarstvo koje je nadležno za socijalna pitanja, a koja po pravilu iznosi 52 posto od prosečne neto plate u Srbiji.

S poštovanjem,
Mladi Pro Bono