Od bivše supruge sam se razveo pre 14 godina. Zbog dece (2) smo i dalje živeli u istom stanu. Kad sam se ponovo oženio, deca su došla sa mnom da žive. Posle dve godine, ćerka se vratila kod mame. I onda sam je finansirao, mada nemam dokaz za to.Posle dve godine ona je krenula u višu školu i počeo sam plaćati alimentaciju po sudskom rešenju.Sad je ona zavrsila školovanje i odrekla se alimentacije. Moje pitanje je, pošto je bivša supruga pocela da me tuži za one godine pre nego sto sam počeo plaćati alimentaciju, kakva prava imam, i da li uopšte ona ima pravo godinama unazad da traži pare od mene? Dodatno otežava stvar to što je moja ćerka dala izjavu da joj nikad nisam dao ni dinar. Molim vas pomozite!

Poštovani,

Porodični zakon Republike Srbije (“Službeni glasnik RS”, br. 18/2005, 72/2011 ) članom 73. propisuje da roditelji imaju pravo i dužnost da izdržavaju dete. To je zajednička obaveza roditelja bez obzira na to koji od njih vrši roditeljsko pravo. Dakle, čak i ako je dete nakon razvoda braka dodeljeno majci, to drugog roditelja ne lišava obaveze izdržavanja. Roditelj koji ne izvršava svoju obavezu izdržavanja deteta može biti krivično gonjen (član 195. Krivičnog zakonika), a tužbu može podneti drugi roditelj kao zakonski zastupnik maloletnog deteta ili organ staraateljstva, odnosno samo dete ukoliko je punoletno.

Obaveza roditelja da izdržava dete traje po pravilu do punoletstva. Nakon toga, roditelji će biti u obavezi da ga izdržavaju samo ako je nesposobno za rad zbog bolesti ili smetnji u psiho-fizičkom razvoju, kao i ukoliko se redovno školuje (u kom slučaju obaveza izdržavanja traje do završetka školovanja.,a najkasnije do navršene 26. godine života deteta) – član 155. Porodičnog zakona.

U Vašem slučaju, s obzirom na to da je Vaša ćerka punoletna i završila je školovanje, niste vise u obavezi da plaćate alimentaciju. Što se tiče perioda pre nego što je doneto rešenje o alimentaciji, u našoj pravnoj praksi važi pravilo da se izdržavanje ne može tražiti za prošlo vreme (samo izuzetno može Vam biti dosuđeno da platite izdržavanje za proteklih 6 meseci od momenta podizanja tužbe, ali to samo u  slučaju da Vaša ćerka dokaže da su postojali opravdani razlozi zbog kojih ranije nije podigla tužbu).

 

S poštovanjem,

 eKlinika  ProBona i Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu