Poštovani, Pokušavam par sati da nađem nešto sto bi mi pomoglo, pošto se ne razumem u kompjutere. Živeo sam u vanbračnoj zajednici. Imamo sina od 5 godina. Alimentaciju plaćam redovno. Volim svoje dete. Njegova majka je iz bogate porodice tako da ja na suđenju nisam mogao da dođem do reči. Radi se o tome da sam ja dobio rešenje da plaćam alimentaciju 100e mesečno. Interesuje me da li naš zakon to odobrava, zato što mi sada trenutno traži 300e. Tada nisam bio zaposlen, a trenutno se bavim ribolovom. Naravno moji roditelji mi pomažu koliko mogu, iako ne žive sa mnom i bratom. Takođe naša baka živi sa nama. Molim vas pomozite.

Poštovani,

Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Potrebe poverioca izdržavanja zavise od njegovih godina, zdravlja, obrazovanja, imovine, prihoda te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja.

Poverilac izdržavanja može po svom izboru zahtevati da visina izdržavanja bude određena u fiksnom mesečnom novčanom iznosu ili u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja. Ako se visina izdržavanja određuje u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja (zarada, naknada zarade, penzija, autorski honorar itd.), visina izdržavanja, po pravilu, ne može biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Ako je poverilac izdržavanja dete, visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja.

Više o institutu izdržavanja možete pogledati od 154. do 167. člana Porodičnog zakona Republike Srbije.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš Mladi Pro bono