Poštovani, u zajedničkom braku od 26 godina stečena je zajednička imovina: stan, garaža i automobil. Interesuje me da li se stečena imovina deli i kako u braku u kojem sam ja nezaposleno lice, domaćica a on zaposleno lice sa primanjima i imamo dve punoletne kćerke koje nemaju svoja primanja?

Poštovana,

Pitanje deobe zajedničke imovine supružnika reguliše Porodični zakon (“Sl.Glasnik”, br. 18/2005 I 72/2011-dr.zakon) u članovima 177-185.

Važi pretpostavka da su udeli supružnika  u zajedničkoj imovini jednaki, tj. da je sve što je stvoreno za vreme trajanja braka pripada podjednako supružnicima, tj. njihovi delovi su jednaki. Pitanje podele zajedničke imovine mogu pokrenuti “supružnici, naslednici umrlog supružnika i poverioci onog supružnika iz čije se posebne imovine nisu mogla namiriti njihova potraživanja” za vreme trajanja braka ili po njegovom okončanju. Ona se može podeliti sporazumno, kada se supružnici dogovore oko svih detalja podele ili sudskom odlukom, kada supružnici nisu uspeli da se dogovore oko podele pa je sud dužan da takvu odluku donese ceneći doprinos zajedničkoj imovini svakog od supružnika.. Doprinos zajedničkoj imovini ne predstavlja isključivo prihod koji supružnik ostvaruje svojim primanjima, već se tu vrednuje i  briga o deci i domaćinstvu kao i sve druge okolnosti koje su mogle da doprinesu povećanju odnosno smanjenju te imovine.

 

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije “Pro Bono”)