Poštovani, imam jedan problem da vam obrazložim i ako možete da me posavetujete, ovakav je problem: kupio sam kuću i sada su mi stigli računi za stari obračun električne energije i RTV pretplate koji iznose X din pa me interesuje da li je obaveza prodavca da isplati sve to, čuo sam da po zakonu svi računi moraju biti nulirani? Hvala unapred

Poštovani,

Prethodni vlasnik kuće je dužan da isplati sve račune za električnu energiju i RTV pretplate koje su postojeće za period u kom se on u katastru nepokretnosti vodi kao vlasnik te nepokretnosti (u Vašem slučaju ta nepokretnost je kuća). Dakle ta potraživanja postoje prema prethodnom vlasniku, i za isplatu tih računa obratite se njemu. A ukoliko ste već isplatili gore navedene račune za povraćaj tog novca se takođe obratite prethodnom vlasniku.

Takođe, ukoliko još uvek niste promenili naziv potrošača odnosno preveli struju na svoje ime preporučujemo Vam da to učinite i to tako što ćete otići na šalter prijave-odjave matičnog pogona i kako biste Vi, kao novi potrošač to učinili, potrebno je da ponesete ugovor o kupoprodaji, ličnu kartu i izmiren dug po poslednjem obračunu.

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)