Supruga i ja smo se sporazumno razveli pre nekoliko godina i tada je dogovoreno da alimentacija (imamo jedno dete) iznosi 30% od mesečne zarade. I to stoji i u sudskoj presudi. Od početka, dete provodi puno vremena kod mene (svaki vikend, plus neki dan preko nedelje, raspuste, oko polovine ukupnog vremena), redovno joj kupujem garderobu i sl, dajem novac za izlaske… vodim na letovanja/zimovanja itd. Želim da smanjim visinu alimentacije. Bivša supruga se izjasnila da je saglasna. U međuvremenu sam se ponovo oženio i dobio još jedno dete. Interesuje me koja je procedura za izmenu alimentacije? I šta u slučaju ako se bivša supruga predomsli?

Poštovani,

Porodičnim zakonom  je predviđeno da se jednom utvrđena visina alimntacije, odnosno izdržavanja, može promeniti samo novom sudskom odlukom. U tom smislu morate da pokrenete sudski postupak tužbom kojom biste tražili izmenu visine izdržavanja.

Da bi Vam sudu usvojio tužbeni zahtev, morate da priložite dokaze da su se oklonosti promenile u odnosu na prvobitno donetu odluku,i da sada niste u mogućnosti da snosite svoje obaveze utvrđene presudom o razvodu braka.( da ste se ponovo oženili , da imate još jedno dete, da želite da plaćate ali da niste u mogućjnosti i sl). U ovakvim sudskim postupcima, sud je dužan da prilikom utvrđivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje, uzme u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče zaradu, da li ima još dece i sve ostale okolnosti koje su od uticaja za donošenje pravedne odluke.

 

Mladi Pro Bono