Poštovani, molila bih za vašu pomoć. Naime, porodična kuća je u vlasništvu mog pokojnog oca. Nešto što sledi posle očeve smrti je ostavinski postupak. Pretpostavlljam da će u tom postupku učestvovati majka, moja dva brata i ja. Da li smo sada svi mi vlasnici idealnog dela ili je vlasnik majka? Ako nije, da li bismo mi morali da se odreknemo svog dela u njenu korist i da tako ona postane vlasnik pa da ona odluči o nasleđu.

Poštovana,

U prvom naslednom redu ostavioca nasleđuju njegova deca i supružnik na jednake delove. Naslednici postaju vlasnici imovine ostavioca tek nakon donošenja rešenja od strane suda nakon okončanja ostavinske rasprave, kojim se određuju stvari i prava koje su predmet nasleđivanja, naslednici i njihovi nasledni delovi. Ukoliko postoji želja Vas i Vaše braće da majka bude jedini naslednik, prilikom davanja nasledničke izjave u ostavinskoj raspravi možete postupiti na dva načina. Prvo, možete dati pozitivnu nasledničku izjavu kojom se prihvatate nasleđa i ustupate svoj nasledni deo majci. Drugo, možete izjaviti da se odričete nasleđa i tada se smatra da vi niste naslednik i Vaš deo se pripaja naslednim delovima ostalih naslednika, odnosno ukoliko svako od Vas postupi na taj način, jedini naslednik biće Vaša majka. U oba slučaja, Vaša majka bi bila isključivi vlasnik svih stvari i prava iz zaostavštine, pa i porodične kuće.  

Između dve navedene opcije postoji razlika u tome što ukoliko postupite kako je opisano u prvom slučaju, prihvatanje nasleđa i istovremeno ustupanje majci smatralo bi se poklonom, pa biste postali obveznik plaćanja poreza na poklon, što u drugoj predloženoj situaciji nije slučaj. Imajte u vidu da je naslednička izjava neopoziva, odnosno da se naknadno ne možete predomisliti i dati drugačiju nasledničku izjavu.

Mladi Pro Bono