Poštovani, moj brat je bio o vanbračnoj zajednici sa ženom sa kojom ima dvoje maloletne dece (ćerka ima XX meseci, a sin X godine). Kada su se razišli sud je dodelio ženi decu, iako je ona kad je odlazila ostavila dečaka kod oca. Nakon dospele presude, brat joj je predao dete koje mu je ona vratila posle 2 dana pod izgovorom da ne može da ga čuva. On je naravno prihvatio dete kod sebe, ali ga je ona tužila kako nije ispoštovao presudu i nije joj odveo sina. Zanima me da li postoji rešenje za ovaju slučaj i šta je najpametnije uraditi? Unapred hvala

Poštovana,

Kako se niste jasno izrazili, pretpostaviću da je majka deteta podnela predlog za izvršenje. U tom slučaju, na žalost, moram Vas obavestiti da Vaš brat nema pravo da se protivi izvršenju (odvođenju deteta). U slučaju da on to učini može se umešati i policija i primeniti mere prinude. Sud će isto tako odrediti izvršenje oduzimanjem deteta, izricanjem novčane kazne ili kazne zatvora Vašem bratu ako protivno nalogu suda odbije da preda sina ili preduzme neku radnju u cilju otežavanja i onemogućavanja sprovođenja izvršenja. Samo izvršenje će sprovesti sudija uz pomoć stručnjaka iz organa starateljstva, porodičnog savetovališta ili kakve druge specijalizovane ustanove za posredovanje u porodičnim odnosima i u svakom trenutku će se voditi računa o najboljem interesu deteta. No, dobra vest je da Vaš brat na rešenje o izvršenju će moći da izjavi prigovor na osnovu izvršne isprave (što je sudska presuda po kojoj su deca majci dodeljena a koju je on dobrovoljno izvršio) u roku od pet radnih dana od kada mu je rešenje bilo dostavljeno. U prigovoru neka navede razloge zašto pobija rešenje (tj. da majka kad je odlazila nije ni povela dete sa sobom, a da je on dobrovoljno izvršio već presudu ali da mu je majka njegove dece vratila sina jer ne može da ga čuva) i dokaze kojima će to potkrepiti – na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju (“Sl. glasnik RS”, br. 31/2011 i 99/2011 – dr. zakon) . Puno sreće!

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)