Poštovani, moj problem je sledeći: moja pokojna majka je pre 6 godina napustila kuću i mog oca i otišla da živi u vanbračnoj zajednici sa jednim čovekom. Kuća u kojoj smo živeli, i u kojoj i dalje otac i ja živimo, je vlasništvo moje pokojne majke. Čovek sa kojim je živela poslednjih 6 godina nije bio venčan sa mojom majkom, niti se majka razvela od mog oca. Posle majčine smrti sestra,otac i ja smo pozvani na ostavinsku raspravu i podelili smo majčinu imovinu. Međutim pre par dana smo dobili poziv za suđenje. Taj nevenčani suprug moje mame je pisao žalbu i imenovao i sebe za naslednika. Mene sada interesuje da li on ima ikakva prava na maminu imovinu, kuću, zemlju, iako nije nikada živeo u toj kući i ako nije bio venčan sa njom? Hvala unapred.

Poštovani,

U Vašem slučaju, jedini zakonski naslednici Vaše pokojne majke jeste Vaš otac, Vaša sestra i Vi. Budući se da se Vaša majka nije razvela od Vašeg oca, svo troje nasleđujete kao naslednici prvog naslednog reda, u skladu sa čl. 9 Zakona o nasleđivanju.

Jedina mogućnost koja bi nevenčanog supruga Vaše majke uvrstila u naslednike njene imovine jeste postojanje testamenta, koji je Vaša majka sačinila, a u kome je nevenčani suprug Vaše majke imenovan kao naslednik dela ili celokupne njene imovine.

Mladi Pro Bono