Moj muž je otišao od kuće kod svoje ljubavnice i sada traži sporazumni razvod. Imamo punoletnu ćerku koja kreće na fakultet kao samofinansirajući student. Otac kaže da će je školovati, ali ne želi da to napiše u sporazumnom razvodu. Kakva su njena prava?

Poštovana,

Zakonom o parničnom postupku i Porodičnim zakonom propisan je postupak razvoda braka. Postupak za razvod braka može se pokrenuti  predlogom za sporazumni razvod braka. Sporazum o razvodu braka mora obavezno biti u pismenoj formi, obavezno mora sadržati pismeni sporazum o vršenju roditeljskog prava i pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine. Iznos alimentacije se utvrđuje sa obzirom na stvarne mogućnosti davaoca izdržavanja u svakom konkretnom slučaju sa tim što ona ne može biti manja od 15% odnosno veća od 50% mesečnih primanja davaoca izdržavanja.

Porodičnim zakonom (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005i 72/2011 – dr. zakon) članom 155. definisano je pravo punoletnog deteta, koje se redovno školuje, na izdržavanje roditelja najkasnije do navršene 26. godine života. Punoletno dete na redovnom školovanju ima pravo na izdržavanje od krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji srazmerno njihovim mogućnostima ako roditelji nisu živi ili ako nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

Roditelji su dužni da izdržavaju svoju decu do punoletstva, a nakon toga, bez obzira na potrebe punoletne dece ako roditelji nemaju mogućnosti, njihova obaveza neće postojati.

 

 Mladi Pro Bono