Poštovani, razveo sam se od supruge u devetom mesecu prošle godine, određena mi je alimentacija koju redovno plaćam, određeno mi je viđanje deteta, ali majka mi ne dozvoljava da ga viđam, laže me da su na putu a viđaju ih da su tu, išao sam i u socijalnu službu, i u Sud, opštinu, policiju i svi su me slali dalje, ne znam više šta da radim. Inače dete je zadnjih mesec dana bolesno i u prošlu subotu ga nisam zbog toga video, a majka je uveče izašla u provod, ko je tada brinuo o bolesnom detetu? Molim za savet, unapred hvala…

Poštovani,

Vaša bivša supruga nema pravo da Vam uskrati kontakt sa detetom (pod pretpostavkom da je Vaše dete maloletno lice), jer onemogućavanje izvršenja odluke nadležnog organa kojom je određen način održavanja ličnih odnosa maloletnog lica sa roditeljem predstavlja krivično dela iz čl. 191, stav 2, Krivičnog Zakonika Republike Srbije, koje se kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Vaša bivša supruga može biti potpuno lišena vršenja roditeljskog prava, ako sprečava održavanje ličnih odnosa deteta i roditelja sa kojim dete ne živi (prema čl. 81, stav 3, tačka 3. Porodičnog zakona).

Sudska odluka o potpunom lišenju roditeljskog prava lišava roditelja svih prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava, osim dužnosti da izdržava dete.

Savetujemo Vam da se obratite advokatu kako biste preuzeli potrebne radnje u cilju ostvarivanja svojih prava.

Mladi Pro Bono