Udala sam se 2012. godine zbog neplanirane trudnoće i deteta koje sada ima 2 meseca. Međutim, moj suprug i ja nismo za zajednički život. Mnogo smo različiti, imamo probleme i oboje mislimo da je bolje da se razvedemo i da meni pripadne starateljstvo nad našim detetom. Nemam razloga da podnosim protiv njega bilo kakvu tužbu ili prijavu. Trenutno živim u Austriji kod oca (jer nemam gde), a on je u Srbiji. Za ovo vreme nismo ništa stekli zajedno. On nigde nije ni radio, a koliko znam ne radi ni sada. Zanima me kako možemo najbrže i najbezbolnije da se razvedemo da bismo oboje mogli da počnemo novi život?

Poštovani,

Zakonom o parničnom postupku i Porodičnim zakonom propisan je postupak razvoda braka. Postupak za razvod braka može se pokrenuti  predlogom za sporazumni razvod braka. Sporazum o razvodu braka mora obavezno biti u pismenoj formi, obavezno mora sadržati pismeni sporazum o vršenju roditeljskog prava i pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine. Sporazum o vršenju roditeljskog prava može imati oblik sporazuma o zajedničkom vršenju roditeljskog prava ili sporazuma o samostalnom vršenju roditeljskog prava. Iznos alimentacije se utvrđuje sa obzirom na stvarne mogućnosti davaoca izdržavanja u svakom konkretnom slučaju sa tim što ona ne može biti manja od 15% odnosno veća od 50% mesečnih primanja davaoca izdržavanja.

Pošto postoji saglasnost između Vas i Vašeg supruga oko starateljstva nad maloletnim detetom, a zajedničke imovine nema, ovaj postupak predstavlja najbrže rešenja za Vas.

 

Mladi Pro Bono