Postovani,zanima me kakve bih pravne posledice snosio ako bih prestao sa otplatom kredita pokojne supruge.Kredit je podignut 2008god. bez bilo kakvog ziranta,supruga je preminula 2011god. i od tada ja uplacujem povremeno koliko mogu sa tim da nisam nista potpisivao o preuzimanju njenog kredita.Raspitivao sam se kod banke i zahtevao da mi omoguce eventualno refinansiranje ali kazu da ne ispunjavam uslove jer mi je penzija vec opterecena jednim kreditom.Kredit pokojne supruge nije bio osiguran u slucaju iznenadne smrti klijenta.Jedino mi preostaje da,ako je to moguce,jednotavno prestanem sa tim uplatama,sta mi savetujete?

Poštovani,

Ako je u pitanju obaveza preuzeta radi podmirenja potreba zajedničkog života u braku (npr. ako je novcem dobijenim na kredit kupljen nameštaj, bela tehnika ili druga stvar za potrebe domaćinstva ili je tim novcem plaćeno renoviranje stana ili kuće, godišnji odmor i sl.) ili obaveza koja po zakonu tereti oba supružnika (npr. nadoknađena je šteta prouzrokovana od strane zajedničkog, deliktno nesposobnog deteta ili od strane opasne stvari u zajedničkoj imovini, recimo automobila, plaćen porez na nepokretnost u zajedničkoj svojini itd.), odgovaraju supružnici solidarno svojom zajedničkom i posebnom imovinom, saglasno čl. 187 Porodičnog zakona, što znači da bi banka imala pravo da taj iznos potražuje od Vas kao solidarnog dužnika, bez obzira što je kredit uzela Vaša supruga.

Takođe, budući da ste vršili povremene uplate na ime tog kredita, Vi ste time praktično priznali dug jer, prema odredbi čl. 387 Zakona o obligacionim odnosima, dug se može priznati ne samo izričitom izjavom poveriocu, nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamate, davanje obezbeđenja.

Najzad, ako ste u rešenju o nasleđivanju označeni kao naslednik Vaše pokojne supruge, onda i po tom osnovu odgovarate za njene dugove do visine vrednosti nasleđene imovine, shodno čl. 222 Zakona o nasleđivanju.

S poštovanjem,

Marko Vukotić, dipl. pravnik