Poštovani, interesuje me sledeća situacija. U braku sam XX godine. Pre X-X godina smo rešili stambeno pitanje tako što je moj otac zamenio stan u kome smo svi živeli za kuću koju je poklonio meni. Moje je mišljenje da je kuća zajednička tj. da i moja supruga ima pravo na kuću pošto smo je stekli kada smo bili u braku. Molim Vas odgovorite mi da li sam ja u pravu. Pozdrav.

Poštovani,

Porodični zakon Republike Srbije u članu 168. stav 2 kaže da se pod Posebnom imovinom supružnika smatra ona imovina koju supružnik stekne deobom zajedničke imovine, nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju iskljucivo prava. Dakle, kuća koju je Vama otac poklonio, spada u Vašu posebnu imovinu, kojom Vi možete samostalno upravljati i raspolagati.

Međutim, ukoliko je tokom trajanja zajednice života u braku došlo do neznatnog uvećanja vrednosti posebne imovine, drugi supružnik ima pravo na potraživanje u novcu, srazmerno svom doprinosu. A ukoliko dodje do znatnog uvećanja vrednosti posebne imovie, drugi supružnik, ima pravo na udeo u toj imovini srazmerno svom doprinosu.

Nadamo se da smo rešili Vaše dileme.

Srdačno.

Mladi Pro Bono