Poštovani, Razvela sam se x.x.xxxx. godine. Posle 13 godina braka napustila sam bivšeg supruga zbog fizickog maltretiranja i sa dvoje dece vratila se kod roditelja. Po presudi deca su pripala meni, sto je bila i dečja, a i moja želja. Obzirom da se moj bivši suprug vodi kao nezaposlen, iako radi, po presudi je dobio da plaća mesečno XX ili X po detetu. Razvela sam se sporazumno i pristajala sam na sve njegove ucene, samo da bih zaštitila decu od stresa i da bi se sve sto pre završilo. Od presude do danas, moj bivši suprug je samo dva puta uplatio novac za decu. Svaki put kada bih mu tražila da uplati novac za decu dobijala sam pretnje i uvrede. Zaposlena sam i radila sam i dodatne poslove samo da bi moja deca imala normalan zivot. Nisam ga tužila jer za to treba i vreme i novac, a i advokat. Verovatno ni sada ne bih razmišljala o tome da se nisam razbolela i imala dve operacije za manje od dve godine, a predstoji mi i treća. Moja ćerka ima X, a sin Y godina i još uvek su mali da bi mi pomogli. Bivši suprug radi, i dalje neprijavljeno, zarađuje više novca od mene, ali ne daje za decu. Molim Vas za savet. Šta da uradim da bi moj bivši suprug počeo da plaća alimentaciju za decu? Kome je potrebno da se obratim za pomoć? Da li je potrebno podneti tužbu ili? Hvala Vam unapred

Poštovana,

Vaša opcija jeste da tužite bivšeg supruga za neisplaćenu alimentaciju i on će to morati da plati jer je odlukom suda 2011. odlučeno da on mora da plaća alimentaciju. Troškove postupka bi i on morao da nadoknadi, jer je verovatnoća da ćete Vi uspeti sa Vašim tužbenim zahtevom.

Nedavanje izdržavanja je i krivično delo, te možete podneti i krivičnu prijavu, i pokrenuti krivični postupak, u kojem bi on bio osudjen.

Moram da napomenem da Zakon o obligacionim odnosima predvidja  u članu 173., stav 3., da pravo na zakonsko izdržavanje ne zastareva. Međutim, svaki pojedinačni obrok izdržavanja, zastareva u roku od 3 godine od dospelosti svakog pojedinog davanja, a prema članu 172., stav., Zakona o obligacionim odnosima. Stoga Vam savetujemo da podnesete tužbu kako pojedini obroci izdržavanja ne bi zastareli.

Ukoliko Vam treba ubuduće neka pomoć, slobodno nam se obratite.

Srdačno, Mladi Pro Bono