Posto je suprug bio nasilan u braku,cak i u prisustvu male bebe tada 3,sada 7 meseci.,zelim da se razvedem tuzbom,ne sporazumno,jer ne mogu da se sa njim dogovorim.Nikad ga nisam prijavljivala.Imovina me ne interesje,bitno mi je samo njegovo vidjanje sa detetom.Da li ja u tuzbi mogu da navedem svoju zelju,ili neke uslove,primer prisustvo,nekog treceg lica ,rodjaka,posto ne verujem,da ce biti dobro za dete vidjanje u soc.centru.I da li mogu da trazim, da uvek ja prisustvujem vidjanju,jer nisam sigurna u njegov odnos prema bebi?I da li samo ja snosim troskove,tuzbe,presude,nekih taksi?

Poštovani,
svaki od supružnika ima pravo na razvod braka u svakom trenutku bilo sporazuno bilo tužbom usled očigledne poremećenosti bračnih odnosa i nemogućnosti ostvarivanja zajednice života. Kao tužilja slobodni ste da u tužbi iznosite sve činjenice koje smatrateda su bitne kao i zahteve koje smatrate opravdanim, a posebno one koji se tiču vršenja roditeljskog prava i raspravljanja zajedničke imovine.

Medjutim, kako u porodičnim sporovima vlada istražno načelo, te kako sud nije vezan predlozima stranaka i kako troškove postupka ocenjuje po slobodnoj proceni, a sve u cilju najbolje zaštite interesa deteta, vaši zahtevi odnosno navodi ne moraju biti uzeti u obzir niti je sud vezan vašim predlozima.

Sud će u svakom slučaju posebno utvrđivati šta je konkretno najbolje za dete ,a to se odnosi i na vreme i način ostvarivanja odnosa sa roditeljem koji ne vrši roditeljsko pravo.

To znači da i ako vi nesporno imate pravo na predlog sud tim predlogom nije dužan da se upravlja.

Troškovi postupka se snose po slobodnoj oceni suda.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono