Razvedena sam vec nekoliko godina, a iz tog braka imam dečaka od X godina. Bivši suprug je dobio otkaz u firmi u kojoj je radio i sada se vodi kao nezaposleno lice. Alimentacija se na osnovu donete sudske odluke, automatski po ispalti plate skida sa njegovog računa i uplaćuje na moj račun u određenom procentu od ukupnih mesečnih neto primanja. Kako alimenacija nije legla već dva meseca, jasno mi je da više ili ne radi u toj firmi ili je dobio otkaz/dao otkaz. Moje pitanje je, da li je otac dužan da plaća određeni iznos alimentacije iako je nezaposlen, a pri tom sposoban za rad i na koji način to mogu postići ? Da li je dovoljno da odem u Centar za socijalni rad da ih obavestim o novonastaloj situaciji ili moram ponovo angažovati advokata ? Hvala na odgovoru.

Poštovani,

Porodičnim zakonom Republike Srbije je predviđeno da se jednom utvrđena visina alimntacije, odnosno izdržavanja, može promeniti samo novom sudskom odlukom. U tom smislu vi morate obavestiti organ starateljstva na čijoj teritoriji poverilac izdržavanja ima prebivalište odnosno boravište o neispunjenju utvrđenih obaveza.
Ukoliko je došlo do promene statusa radnog odnosa, sud može u novom postupku visinu izdražavanja odrediti u fiksnom iznosu. U ovakvim sudskim postupcima, sud je dužan da prilikom utvrđivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje, uzme u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče zaradu, da li ima još dece i sve ostale okolnosti koje su od uticaja za donošenje pravedne odluke.
Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji ako roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje. Ako je poverilac izdržavanja dete, visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja.

Mladi Pro Bono