Poštovani, umro je moj bivši suprug sa kojim imam ćerku od 12g. Da li ona ima prava na nasledstvo s obzirom da mu je majka živa, a pojavila se i njegova bivša vanbračna supruga sa kojom je živeo pre mene. Sada obe traže deo i prete tužbama. Da li vanbračna supruga može da dobije deo, s obzirom da ga je za istu stvar tužila pre 10 godina dok je bio živ i odustala od tužbe.

Poštovana,

Prema stavu 1 član 9 Zakona o nasleđivanju prvi nasledni red čine ostaviočevi potomci i njegov bračni drug. U slučaju da ostavilac nema potomke, nasleđuju ga bračni drug i roditelji sa svojim potomstvom, koji spadaju u drugi nasledni red. Dakle, u našem pravu se nasleđuje po naslednim redovima, s tim da naslednici bližeg naslednog reda isključuju iz nasleđa naslednike daljeg naslednog reda.

Prema podacima koje ste naveli, Vaša ćerka je jedini naslednik ostavioca. Majka ostavioca nema pravo na nasleđe, jer je ona naslednik drugog naslednog reda i nasledila bi ostavioca, samo u slučaju da ovaj nema nijednog potomka. Vi nemate pravo na nasleđe, s obzirom da niste bili u braku sa ostaviocem u vreme njegove smrti. Što se bivše vanbračne supruge tiče, ona nikada ne bi ni imala pravo na nasleđivanje, jer Zakon jasno propisuje da je naslednik ostavioca njegov bračni drug.

Mladi Pro Bono