Poštovani, majka nam je umrla, ostale smo moja mladja sestra i ja sa dedom, a tetka, majčina rođena sestra, ne živi sa nama. Celo imanje se vodi na dedu, tu se nalazi dedina kuća i kuća koju su sagradili moji roditelji. U slučaju dedine smrti šta pripada nama? I da li ćemo, nas dve, imati problema sa tetkom, budući da naše mame više nema? Unapred zahvalne.

Poštovana,

Vaša sestra i Vi, po pravu predstavljanja Vaše majke, nasleđujete dedu u prvom naslednom redu. Naslednici prvog naslednog reda su deca i supružnik ostavioca. Dakle, u slučaju dedine smrti, pravo na nasleđivanje bi imala supruga ostavioca (Vaša baba), tetka i Vaša majka. S obzirom da je Vaša majka preminula, njen deo nasleđujete Vaša sestra i Vi u jednakim delovima.

Ako Vaš deda ima živu suprugu, onda bi nasledni delovi izgledali tako što bi babi pripala 1/3 zaostavštine, tetki 1/3 zaostavštine i Vašoj sestri i Vama po 1/6 zaostavštine. U slučaju da ostavilac nema suprugu, Vaša tetka bi nasledila 1/2, a Vaša sestra i Vi po 1/4 zaostavštine.

Mladi Pro Bono