Htela bih da pokrenem ostavinski postupak posle smtri moga oca, jedini naslednici smo moja majka i ja, iza moga oca ostao stan od XX m2, vikendica, auto star 20 godina, pištolj. Moje pitanje je: da li i koliko se plaća taksa za pokretanje ostavinskog postupka? Unapred zahvalna

Poštovana,

prema Zakonu o sudskim taksama predviđeno je da se za pokretanje postupka za raspravljanje zaostavštine ne plaća nikakva taksa. Jedina taksa koja se plaća u prvostepenom ostavinskom postupku predviđena je pod tarifnim brojem 7 ovog zakona i u pitanju je paušalna taksa u rasponu od 1.000 do 75.000 dinara. Visinu paušalne takse određuje sud na osnovu vrednosti celokupne zaostavštine koju će proceniti po slobodnom oceni, na osnovu izjava naslednika i podataka koje su podneli.

 Obaveza za plaćanje ove takse nastaje tek po pravosnažnosti rešenja o nasleđivanju i obuhvata sve naslednike srazmerno njihovim naslednim delovima. Dakle, za pokretanje postupka niste dužni da platite nikakvu taksu, a po okončanju ostavinskog postupka Vi i Vaša majka kao jedini zakonski naslednici ćete biti dužni da platite po ½ takse koju će sud odrediti u odnosu na vrednost celokupne zaostavštine.

Vaš Mladi Pro Bono