Otac je bolovao od Alchajmerove bolesti od 2006 godine a navodno je napisao testament krajem 2007 godine. Da li je takav testament vazeći s obzirom da po njemu on sve ostavlja svojoj drugoj ženi a ne svojoj deci? Potpis takodjer nije ni slican uobičajenom potpisu onog ko je napisao testament. Unapred hvala na odgovoru

Poštovani,

 

Jedan od osnovnih uslova da testament bude punovažan jeste da testator ( onaj koji piše testament) bude sposoban za rasudjivanje u trenutku sastavljanja testamenta. Ako je on postao nesposoban za rasudjivanje nakon što je sastavio testament, onda to nema uticaja na puovažnost testamenta. Kako Vi kažete, vaš otac je oboleo od Alchajmerove bolesti 2006, a 2007 sastavio testament, što implicira da nije bio sposoban za rasudjivanje u vreme njegovog sastavljanja. Doduše, kao što znamo, Alchajmer je takva bolest gde postoje tzv. lucidni trenuci ( gde je bolesnik u potpunosti sposoban da rasudjuje), kao i intervali gde nije. Vrlo je teško dokazati na sudu da li je Vaš otac bio lucidan te 2007. u trenutku sastavljanja testamenta. Drugo, tvrdite da potpis na tom testamentu ne odogvara potpisu Vašeg oca, što se takodje može dokazivati na sudu  – o tome svoje stručno mišljenje daje veštak-grafolog. 

Verujemo da možete da oborite punovažnost testamenta na sudu, ako je ovo što ste naveli tačno i ako uspete da to dokažete. U slučaju da oborite testament, onda ćete po zakonu nasledjivati Vi, Vaša braća/sestre i druga žena Vašeg oca, i to jednake delove ( kao pripadnici prvog naslednog reda). Niste naveli koliko je dece Vaš otac imao, ali ako je, na primer, imao dva deteta, onda ce svako dete i supruga dobiti po jednu trećinu zaostavštine.

Ako pak testament ostane na snazi, Vi i Vaša braća/sestre ipak imate pravo na tzv. nužni nasledni deo, koji iznosi polovinu onoga što bi vam po zakonu pripalo ( a što smo naveli gore, dakle pod pretpostavkom da po zakonu nasledjujete jednu trećinu, vaš nužni deo bi bila jedna šestina zaostavštine), i Vi od testamentarnog naslednika, tj Vaše maćehe, možete tražiti da vam isplati novčani ekvivalent na ime Vašeg nužnog dela.

Na Vaš zahtev sud može odlučiti i da vam pripadne odredjeni deo stvari ili prava koje čine zaostavštinu, umesto novčanog ekvivalenta nužnog dela.

 

 

S poštovanjem,

 

Mladi Pro Bono