Poštovani, Mog tatu zanima sledeće…Mi smo 3 sestre – jedna se udala pre xx godina i trenutno živi u inostranstvu i retko obilazi roditelje, a druga se udala pre xx godina i takođe retko ih obilazi. Ja sam ostala da živim s njima i da brinem o njima. Moji roditelji i nisu tako stari, ali tata je bio alkoholičar i lečen je u više psihijatrijskih ustanova. Pre xx godina bio je dosta loše, ali uz pomoć lekara sam uspela da ga dignem na noge…Pije lekove za živce, ali sa xxmg smo došli na xmg i na xmg…Mama se kreće uz pomoć štapova i ima probleme s nogama…Moj tata je pre x godina pisao testament, koji je nosio u sud sa dva svedoka… On kaže da je u testamentu naveo da je on mojim sestrama dao njihov nužni deo u vidu zemlje, a da meni ostavlja kuću (naravno da brinem o njima do kraja njihovog života). Međutim ona sestra što je u inostranstvu je saznala za to i rekla mi da ona može kad god poželi da poništi taj testament i da me ostavi bez ičega. Sad moj tata brine kako da to reši da ja budem sigurna. On je hteo da pišemo ugovor o doživotnom izdržavanju ili da mi prepiše kuću. Naravno tu je u pitanju i šta je trenutno pristupačnije, mislim finansijski…Molim vas za vaš savet – šta je najpametnije i na koji način da to odradimo. Da idemo sami u sud ili je bolje preko advokata…UNAPRED HVALA

Poštovana,

Zaveštanje (testament) predstavlja zakonom uređeni oblik jednostrane, strogo lične izjave volje kojom jedno lice određuje raspodelu svoje imovine posle svoje smrti.

Uzevši u obzir da je Vaš otac svoj testament overio u sudu, prolazeći kroz zakonom propisanu proceduru kojom je utvrđena punovažnost dotičnog testamenta, i uzevši u obzir okolnosti koje ste Vi pomenuli, ne postoji mogućnost za Vašu sestru da takav testament poništi. Vaše sestre svakako imaju pravo na svoj nužni deo, ali to ne utiče na Vašu mogućnost nasleđivanja kuće, osim ukoliko one ne mogu da namire svoj nužni deo iz preostale imovine.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono