Postovani, otac i ja smo ceo zivot prijavljeni i zivimo u stanu koji je deo kuce ciji je vlasnik moj stric ,ocev brat.Zelja mog oca s cime se i stric slaze je da se taj stan prepise na moje ime.Zamolila bih Vas najljubaznije da mi objasnite koja je procedura neophodna da bih postala vlasnik pomenute nepokretnosti(meni bi to bio prvi stan),da li se potpisuje ugovor o poklonu,koliki je porez(ili sam oslobodjena placanja poreza),sta je potrebno od dokumentacije… unapred veliko hvala na odgovoru. Lep pozdrav.

Poštovana,

 da biste postali vlasnica stana u kom živite Vi i Vaš otac, potrebno je da sa vlasnikom te nepokretnosti tj. Vašim stricem zaključite ugovor o poklonu. Ugovor o poklonu nepokretnosti mora biti sastavljen u pismenom obliku i mora biti overen od strane suda. Primer Ugovora o poklonu možete naći na našoj web stranici na sledećem linku https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/primer-ugovora-o-poklonu/ . Na osnovu člana 21. Zakona o porezima na imovinu a s obzirom na činjenicu da ne pripadate prvom naslednom redu u odnosu na poklonodavca, Vi niste oslobođeni plaćanja poreza na poklon. Na osnovu člana 19. Istog zakona, a s obzirom na to da pripadate drugom naslednom redu,  dužni ste da platite porez po poreskoj stopi od 1,5% od tržišne vrednosti nepokretnosti koja je predmet poklona.

S poštovanjem, Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office