Postovani, molio bih vas da mi date strucni odgovor na moje pitanje, malo je komplikovano ali probacu najkrace i najbolje da objasnim. Naime, zivim sa ocem i majkom na imanju koji su oni stekli zajednickim radom u braku koji je trajo vise od XX godina. Otac mi je nedavno umro, ali ispostavilo se da on ima cerku i sina iz vanbracne zajednice. Mi smo pokusali da se dogovorimo bez suda ali oni nisu pristali na iznos koji smo im nudili. Pitanje glasi – Kako se u ovakvoj situaciji deli imovina i koliko oni (sin i cerka) imaju pravo, na koliki deo? Dali u ovakvoj situaciji supruga ostavioca dobija pola imovine koje je stekla u braku a druga polovina se deli na cetiri dela? Molim vas ako moze sto precizniji odgovor, puno Vas pozdravljam i hvala unapred na odgovoru

Poštovana,

Vanbračni sin i ćerka Vašeg pokojnog oca uživaju pravo na nasleđe kao i njegova bračna deca. To znači da će se oni sa Vama i Vašom majkom (iz svega što ste napisali nije jasno da li imate rođenih braće i sestara) naći kao naslednici prvog naslednog reda u kome svi nasleđuju na jednake delove (čl. 9. Zakona o nasleđivanju). U konkretnom slučaju (ukoliko nemate rođene braće i sestara) svako će naslediti po ¼ zaostavštine.

Što se tiče same imovine koja ulazi u zaostavštinu tu će pre svega doći do izdvajanja iz zaostavštine imovine koji predstavlja zajedničku imovinu supružnika, a to je prema Porodičnom zakonu imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku (čl.171. st.1 PZ). Zakon pretpostavlja da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki, ali se ova pretpostavka može osporavati pred sudom (čl. 180. PZ). Deobu zajedničke imovine može tražiti kako Vaša majka, tako i svi ostali naslednici (čl. 181. PZ).

Dakle, najpre će doći do podele zajedničke imovine (ukoliko to bilo ko od naslednika zatraži) gde će Vašoj majci pripasti najverovatnije polovina zajedničke imovine, a zatim će se preostala polovina zajedničke imovine, kao i posebna imovina (ukoliko postoji) Vašeg pokojnog oca biti razdeljena na četiri jednaka dela (ponavljam, pod pretpostavkom da nemate drugih rođenih braće i sestara jer će se u tom slučaju zaostavština deliti na više jednakih delova).

Vaš Mladi Pro Bono