Postovani, mene zanima sta se desava u sl. slucaju: Moji ujak i ujna su se uzeli pre vise od XX god. u brak nisu uneli nista ni jedno, ni drugo. U braku su stekli lep imetak iskljucivo zajedno. Zajednicke dece nemaju, niti ujak ima druge dece. Sada ujak je umro a ona ne zna sta joj pripada. On ima sestoro brace i sestru. Ono sto me zanima je da li oni (njegova braca) imaju prava na to nasledstvo i u kojoj meri. Ujak nije ostavio nikakav testament. Mi smo od razlicitih advokata dobili razlicita tvrdjenja, neki kazu da oni nemaju nikakva prava a neki da imaju prava na njegovu polovinu. Ja opet napominjem da on nista nje uneo u brak, ona ga je skolovala a kad mu je otac umro on se odrekao svog dela. Mozda bi se moglo cak i reci da je ona vise doprinela jer je u brak usla sa dvadeset ari nekog placa koji u kasnije zajedno prodali i novac iskoristili za gradnju kuce ali o tome ne postoiji nikakav pisani dokaz. postoje svedoci ali su oni u glavnom iz njene familije. Ocekujem Vas odgovor s velikim nestrpljenjem. Unapred zahvalna

Poštovana,

imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku prema našem Porodičnom zakonu predstavlja njihovu zajedničku imovinu (čl.171. st.1 PZ). Deo zajedničke imovine koji pripada jednom supružniku izdvaja se iz sastava zaostavštine. Zakonska je pretpostavka da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki (čl. 180. st. 2 PZ). Naravno, ova zakonska pretpostavka se može osporavati pred sudom i Vaša ujna može dokazivati da je njen udeo u zajedničkoj imovini veći (budući da je jedean deo zajedničke imovine stečen prodajom placa koji predstavlja njenu posebnu imovinu). Kako Vaš ujak nije više u životu, potrebno je izvršiti deobu zajedničke imovine sudskim putem, a pravo na pokretanje postupka deobe imaju kako Vaša ujna, tako i ostali naslednici Vašeg ujaka (čl. 181. PZ).

Dakle, zaostavštinu će nakon deobe sačinjavati samo onaj deo zajedničke imovine koji je pripadao Vašem ujaku (što će biti polovina te imovine ili manje ukoliko Vaša ujna uspe da dokaže da je njen udeo u zajedničkoj imovini veći), kao i njegova posebna imovina.

Prema Zakonu o nasleđivanju Vaša ujna se nalazi u drugom naslednom redu zajedno sa roditeljima, odnosno braćom i sestrama Vašeg ujaka (čl. 12 st.1 ZON). Iz svega što ste napisali nije jasno da li je majka Vašeg ujaka u životu ili ne, ali ta činjenica, u svakom slučaju, neće promeniti procenat zaostavštine koji nasleđuje Vaša ujna, već će uticati na procenat zaostavštine koji će naslediti braća i sestre Vašeg ujaka.

Vašoj ujni prema zakonu pripada ½ zaostavštine, dok se druga polovina deli između ostaviočevih braće i sestara na jednake delove (izuzev ukoliko je neko od njih potomak samo jednog od roditelja Vašeg ujaka – u tom slučaju nasleđuje samo deo koji bi pripao roditelju sa kojim je u krvnom srodstvu, ne i deo drugog roditelja). Ako pretpostavimo da sva braća i sestre Vašeg ujaka potiču od istih roditelja (tj. roditelja Vašeg ujaka) oni će naslediti po 1/12 zaostavštine, a ukoliko je majka Vašeg ujaka živa, ona će naslediti ¼ zaostavštine, a braća i sestre po 1/24.

Vaš Mladi Pro Bono