Teretim se, sa jos jednim ucesnikom, za “Nasilnicko ponasanje“ iz clana 344. KZS, stav 2 .dakle za tezi oblik, jer smo jedne veceri dok smo radili kao obezbedjenje u nocnom lokalu jednog momka koji se bahato ponasao i lomio flase izbacili, prilikom cega je on dobio lakse telesne povrede. Dao sam izjavu kod istraznog sudije,ispricao kako je bilo,naveo da nikad nisam,ni prekrsajno ni krivicno osudjivan,da sam uzoran gradjanin i fakultetski obrazovan ,te da sam taj posao radio iz nuzde i povremeno i samo zbog toga dosao u ovakvu situaciju ,i da nismo znali da li osteceni u tom trenutku ima oruzije kod sebe te da smo mozda malo grublje reagovali ,ali da ga nismo udarali. Sudski postupak se odlagao 3 puta,jer se nisu svi ucesnici pojavili.Bio bih vam zahvalan ako biste mogli da me posavetujete kako da se najbolje branim,da li postoji sansa da se nagodim sa javnim tuziocem? Unapred hvala

Postovani,

vi ste slobodni da se branite iznoseci sve okolnosti koje ste izneli ovde, kao i sve ostale, za koje smatrate da Vam idu u prilog. Sud će sve dokaze, Vaš iskaz, iskaz saokrivljenog, svedoka, oštećenog, itd, ceniti prema načelu slobodne ocene dokaza, i on će u skladu sa slobodnim sudijskim uverenjem da odluči da li će uopšte dati dokazni kredibilitet iskazu svedoka, i da li će to ceniti kao dovoljni dokaz. U svakom slučaju, Vaša ranija neosuđivanost, obrazovanje, ponašanje oštećenog, sve su to olakšavajuće okolnosti koje bi sud trebalo da prepozna kada ceni da li će delo uzeti kao dokazano ili ne. Što se tiče mogućnosti da do glavnog pretresa ne dođe, tu vidim dve opcije.

Prva opcija jeste da zamolite javnog tužioca da postupi po načelu oportuniteta krivičnog gonjenja tj. o čemu možete pročitati na slećem linku https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/krivicno-pravo/oportunitet-236-zkp-2/ , ali pošto je za ovo delo zaprećena kazna do 5 godina, biće potrebna saglasnost vanraspravnog veća nadležnog suda. Smatram da iz prethodno opisanog, predlog javnom tužiocu da tako postupi, nije uzaludno obraćanje.

Druga mogućnost jeste sporazum o priznanju krivice –koji je moguć ako priznajete delo, koji se zaključuje sa javnim tužiocem, pod restriktivno određenim uslovima koje možete naći u Zakonu o krivičnom postupku, od člana 313. pa nadalje, kada će Vam se u odrediti sankcija za koju se dogovorite sa tužiocem.