Postovani, moj deda je sklopio ugovor o izdrzavanju sa svojom decom uz obavezu da se nakon njegove smrti proda imovina i kupi stan unuci od pokojnog deteta.Uradjena je ostavinska rasprava koja je uzela u obzir i pomenuti ugovor.Da bi bilo pravosnazno mora da prodje kroz sudsku proceduru tj.da se dobije odredjeni pecat gde je i nastao problem jer u sudu kazu da na ugovor nemoze da se stavi pecat jer mora da se plati porez na tu imovinu.Nama nije jasno ako je uradjena ostavinska rasprava i to su direktni naslednici zasto mora da se plati porez da bi se uknjizili novi vlasnici.Osoba na salteru koja je trebala da overi papire je odmah i zakazala izlazak komisije na procenu vrednosti. Meni nisu jasni postupci zbog neupucenosti a angazovanje advokata je veliki izdatak za njih.Molimo vas da nam razjasnite situacuju.Unapred hvala.

Poštovani,

Sticanje svojstva pravosnažnosti jedne sudske odluke i pitanje plaćanja poreza na nasleđe su dva odvojena pravna pitanja i jedno s durgim nemaju veze, te je Vaše pitanje malo nejasno, iz tih razloga Vam dajem osnovne pravne smernice koje se tiču svojstva pravosnažnosti.

Svojstvo pravosnažnosti sudske odluke znači da se ona ne može više napadati redovnim pravnim lekovima. Sudska odluka postaje pravosnažna ili kada žalba na presudu ( u ovom slučaju ostavinsko rešenje ) nije uložena a istekao je rok za ulaganje iste, ili kada je žalba uložena pa je odbačena ili je odbijena i potvrđena prvostepena presuda. Rok za ulaganje žalbe iznosi 15 dana i to od dana prijema sudske odluke. Kada primite odluku i kada istekne 15 dana od dana tog prijema, u sudskoj prisarnici Vam stavljaju pečat pravosnažnosti, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi ( da nije bilo žalbe od strane drugih naslednika, da su i ostali naslednici primili rešenje i ostalo.)

Druga stvar, treba praviti razliku između imovine koja je nasleđena i imovine koja je stečena na osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju.Imovina obuhvaćena ugovorom o doživotnom izdržavanju ne ulazi u ostavinsku masu i njome se ne mogu namiriti naslednici, a što je poznato još u momentu zaključenja ugovora o doživotnom izdržavanju.

Dalje velika razlika između ova dva instituta tiče se pitanja poreza. Zakonom o porezima na imovinu je regulisano da porez na nasleđe između ostalog ne plaća naslednik prvog naslednog reda ( Vaša majka i Vaša tetka su prvi nasledni red iza Vašeg dede). S druge strane istim zakonom je predviđeno da se porez kod ugovora o doživotnom  izdržavnju plaća delimično , odnosno naslednik pravog naslednog reda je oslobođen plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava na deo neporektnosti koji bi davalac izdržavanja nasledio u momentu zaključenja ugovora.( ostali deo podleže plaćanju proeza na prenos apsloutnih prava)

Isto tako, za uknjiženje prava svojine na nekoj nepokretnosti vam je pored pravog osnova u ovom slučaju ostavinskog rešenja potreban pečat pravosnažnosti na rešenju kao i pečat proeske uprave da je porez plaćen ili da je poreski obveznik oslobođen poreza.Za uknjiženje na osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju Vam je potreban pečat poreske uprave vezan za porez.