ESLJP je odbacio predmet zbog neulaganja Ustavne Zalbe (po prijemu dopisa u kome se obrazlaze da UZ ne moze biti pravni lek) i sada se u praksi potvrdilo (dokazalo) da UZ proceduralno ne moze biti delotvarni pravni lek (posto je UZ podneta). Ako je potrebno za odgovor, mogu biti opsirniji (precizniji). Sta sada? 1) Pisati zahtev za reviziju (navedena odluka nije presuda?, ili jeste?), 2) Pisati Zahtev za vracanje na listu po clanu 37 (2) Konvencije (predmet nije brisan, vec je odbacen – nema nikakvih odredbi koje omogucuju pisanje Zahteva???), 3) Pisati novu aplikaciju (predmet je po prirodi hitan, a vec je proslo dve godine, sada opet na pocetak???), 4) ili nesto cetvrto?

Poštovani,

Pitanje koje ste postavili je nejasno.

Pre svega zelim da Vam ukazem da je Evropski sud zauzeo stav 01.12.2009.g. po kome je neophodno iskoristi sva pravna sredstva u domaćem pravu uključujući i ustavnu žalbu. Takodje, po tom stavu u.žalba je trebala biti iskorišćenja od momenta konstituisanja Ustavnog suda jula 2008.g. dakle, retroaktivno je primenjen. SVE TO ZANČI DA ESLJP USTAVNU ŽALBU ZA SADA SMATRA DELOTVORNIM PRAVNIM LEKOM KOJI SE MORA ISKORISTI…U SUPROTNOM ODBACIĆE PREDSTAVKU!

Ukoliko, ste Vi uložili ustavnu žalbu blagovremeno i još traje postupak po ustavnoj žalbi najbolje je da sačekate da Ustavni sud odluči, pa ponovo podnesiti predstavku po prijemu odluke Ustavnog suda u roku od šest meseci. Vaš stav da je ustavna žalba neefikasno pravno sredstvo, nažalost, nema nikakav uuticaj na Evropski sud.

Jelena Jovanović, dipl. pravnik