Poštovani, Pre izvesnog vremena kupio sam stan. Sve je išlo preko agencije za kupoprodaju nekretnina. Kupoprodajni ugovor je overen u sudu i to je (nadam se) sve u redu. Agent mi je nakon toga rekao da će sve što se tiče prenosa apsolutnih prava završiti da ne lutam po ustanovama kad on već ima poznanstva u istim, i da će to brzo završiti. Pošto je prenos vlasništva 2,5% od vrednosti stana, novac kao i papire sam mu dao, a meni je ostao samo orginal kupoprodajnog ugovora. Od tog dana je prošlo par godina, više puta sam ga kontaktirao i svaki put mi je govorio da se strpim i da je sve to u redu. Ali ja nisam više želeo da čekam. Pre par dana sam bio u poreskoj upravi da proverim… i naravno nikad ništa nije podnošeno u vezi našeg stana. Nastavio sam da se raspitujem i saznao da je to taj agent više puta radio tj. da ima više oštećenih na isti način kao i ja. Pošto se, na sreću, nikad nisam sretao sa bilo kakvim pravnim postupcima, ne znam odakle da krenem, koja su moja prava u ovoj situaciji, i šta bi trebalo da radim. Svaki savet je više nego dobro došao. Unapred hvala.

Poštovani,

Podnošenje poreske prijave za porez na prenos apsolutnih prava je prilično jednostavan postupak i možete ga sami obaviti. Ponesite originalne primerke ugovora o kupoprodaji, popunite poresku prijavu i to dostavite nadležnoj poreskoj upravi. Napominjemo Vam da ukoliko stan koji ste kupili predstavlja vašu prvu nepokretnost na teritoriji Srbije imate pravo na poresko oslobođenje. Više o tome možete pročitati ovde.

To je ono što možete preduzeti i bez posredovanja i učešća agencije koju ste angažovali za taj posao.

Najbolje bi bilo da to što pre obavite, s jedne strane zbog poreskog prekršaja, s druge jer bi bilo dobro da se što pre uknjižite kao vlasnik, a to ne možete učiniti bez potvrde o plaćenom porezu.

Drugo pitanje koje se postavlja je pitanje odnosa između vas i pomenute agencije.

Kako ste napomenuli da oštećenih ima više, najbolje bi bilo da se udružite i zajednički delujete, na taj način ćete u velikoj meri smanjiti pojedinačne troškove a i pojednostaviti postupak dokazivanja.

Pored građanskopravne odgovornosti agenta, postoji i njegova krivična odgovornost, te i mogućnost podnošenja krivične prijave protiv njega.

Dakle, najbolje je da se udružite sa drugim oštećenim licima, zajednički angažujete advokata koji će tužiti pomenutog agenta i zahtevati povraćaj novca koji ste mu dali uvećanog za iznos kamata, zatim u dogovoru sa advokatom možete podneti i krivičnu prijavu protiv agenta, te bi on ukoliko se dokaže njegova krivica odgovarao i krivično.