Postovani, Deo imovine mojih roditelja smo poklonom dobile moja sestra i ja, dakle 1 parcela svakoj od 33 ari. Po dogovoru je nasledila parcelu na kojoj su kuca i pomocne zgrade, stime da roditelji su imali dozivotnog prava plodouzivanja. Sada je nas otac, zadnji roditelj, preminuo. Trebamo znati dali imam pravo na podelu nepokretne stvari koji su nasi roditelji stekli za zivot (licne stvari, masine, kucne aparati, alati i td..)? Preciziram da je sestra nasledila imovinu i plac a ne i nepokretne stvari u njoj! Koji zakon se vazi u ovoj situaciji? Trebamo zakonski dokaz da bismo podelile sve u miru. Zahvaljujemo unapred, Srdacan pozdrav!

Poštovna,

Ugovorom o poklonu vaša  sestra I vi ste stekli tačno određena prava, ukoliko predmet ugovora o poklonu ili nekog drugog pravnog posla  nisu bile I pomenute  pokretne stvari, njima vaši roditelji nisu ni raspolagali, te ako ih jedan od naslednika prisvoji bez osnova on to čini protivpravno.

Pokrenite ostavinski postupak, ako sestra I u ostavinskom postupku bude tvrdila da njoj pripadaju sve pokretne stvari, sud će vas uputiti na parnicu, u tom slučaju  morali biste da podnesete tužbu sudu kako biste zaštitili svoje pravo.