Postovani, Molim Vas za pravnu pomoc.Ako je moguce sto pre jer mi pravo na zalbu istice 28/07/2010.god. Osudjen sam,po prekrsaju iz cl.226.st.1. u vezi st.2.tac.19 zaona o osnovama bezbednosti saobracaja na putevima. Dana 09/11/2010.god. sam vozio auto i zaista prosao na zeleno svetlo,samnom je bio suvozac,poznanik koga sam usputno povezao.Kada sam prosao kroz raskrsnicu,posle oko 60 metara me je zaustavio policajac,sam bez kolege i napisao pr.prijavu da sam prosao kroz,crveno svetlo. Sacinio je zapisnik,tako sto nije u njega hteo da unese moje primedbe na sta sam ja insistirao da upise da nisam prosao kroz crveno svetlo,da pored sebe imam suvozaca svedoka. Odbio sam da potpisem zapisnik,sto je on upisao“odbija da potpise zapisnik drugar“ Od svih mojih primedbi pise samo drugar. Dalje na zapisniku koji je meni urucio napisao je pogresan datum 10.11.2010 da li i to ima kakvog znacaja,tj.ako je prekrsio zakon o opstim uredbama upravnog postupka,time a tako sto nije upisao moju primedbu zasta imam svedoka. Sudija za prekrsaje je saslusao mene i posle toga moga svedoka i kako u presudi pise i policajca. Doneo je odluku da sam kriv. Zanima me sledece: 1. Da li je moguce tj. je li postupano po zakonu? 2. Da li se automatski nevazi prijava tj. odbija ako nije zapisnik,sacinjen kako valja? i ako je datum na primerku koji sam ja dobio razlicit u odnosu na onaj koji je dostavljen sudu. 3. Mogu li umesto zalbe visem prekrsajnom sudu u Kragujevcu ( iz kraljeva sam) da zatrazim zahtev za ponavljanje prekršajnog postupka ? I na kraju,policajac je dao izjavu da je bio u neposrednoj blizini,sto nije tacno,a da nije tacno potvrdio je i moj suvozac.Da zlo bude jos vece,ja stvarno nisam ni prosao kroz crveno,a sudija odmah kako sam dosao na saslusanje mi je predlozio da platim kaznu od 5 000,00 din. a da mi neoduzima dozvolu. I posle svega upravo je i doneo takvu presudu. Srdacan pozdrav!

Postovani,

Vas slucaj je tipican u nasem pravnom sistemu kada su saobracajni prekrsaji u pitanju.

Dakle, Vi, kako kazete niste prosli na crveno, vec na zeleno svetlo I da je to video Vas prijatelj, koji je sedeo sa Vama. Taj svedok koji ima svakako  manji znacaj nego drugi ocevidac – policajac, kome je posao da motri na saobracaj, pa se njegova rec dalje cuje nego Vasa I Vaseg prijatelja. Kakav bi to prijatelj bio da ne kaze da ste prosli na zeleno. Bas tako rezonuje I sudija, koji ima slobodu da ceni sve dokaze  po svojoj slobodnoj sudiskoj oceni I da ih na kraju, naravno, obrazlozi.

To sto je policajac napravio gresku u datumu na zapisniku nije nikakav sustinski nedostatak, (desava se svima, cak ste I Vi , prilikom slanja  pitanja, postavili datum u period koji tek treba da nastupi, a verovatno ste mislili na 2009 godinu) tj. nesto zbog cega mozete pred Visim prek. sudom da izborite povoljniju odluku, jer se pre svega sve prijave automatski evidentiraju u policiji I to odmah  po trenutku pisanja pr. prijave(mera da bi se predupredile intervencije nakon sto saobracajni policajac napise prekrsajnu prijavu). Tako da je Vas slucaj evidentiran u centrali policije, onog sata i datuma kada se zaista dogodio I to mozete lako proveriti.

Verovatno na to nije obracana paznja jer je to slovna greska, policajac I da je napisao (greskom ) recimo deset dana kasnije  (umesto 9 , napise 19)sustinski nista ne bi promenio, jer se proverom lako utvrdi kada je “taj i taj”, “tim i tim vozilom” prosao na crveno.

U presudi je istaknut datum kada se dogodio prekrsaj.

Ono na sta bi eventualno mogli  da se koncentrisete to je taj nedostatak u primedbama, to da nije hteo da naznaci Vase primedbe, I da za to imate svedoka, odnosno da ste   pred svedokom insistirali da se to unese u zapisnik da ste prosli na zeleno, a policajac to nije hteo .

Saobracajna patrola obicno radi u sastavu od vise clanova, ali to sto je saobracajni policajac u tom trenuku  bio sam ne znaci da njegov iskaz nije validan pred Sudom, niti da on krsi Vasa prava na bilo koji nacin.

Uprkos napred navedenom, moramo Vas uputiti da u zalbi navedete sve sto mislite da ce Vam pomoci u ostvarenju Vasih prava, odnosno da navedete sve ono gde smatrate da su Vam ista povredjena. Dakle, u zalbi istaknte sve; pogresan datum, jednog policajca i Vase nezabelezene primedbe, vaseg prijatelja ocevica…

Vas ,

Pro Bono