Pitanje: u jednoj tuci sam zaradio teske telesne povrede(dislokaciju nosnih kostiju)u u postupku je optuzeni dobio 3 meseca zatvora koje je pre mesec dana odsluzio,podneo sam tuzbu za nadoknadu materijalne stete,na koji nacin mogu da naplatim iznos od 128000dinara kada momak koji treba da mi plati nema nista da se vodi na njegs niti je zaposljen unapred zahvalan

Poštovani,

prvo je potrebno da se parnični postupak okonča donošenjem presude kojom se obavezuje tuženi da Vam isplati iznos od 128.000,00 dinara na ime naknade nematerjalne štete.

Na tu presudu je potrebno staviti klauzulu pravnosnažnosti i izvršnosti(kad se ispune zakonski uslovi), čime je ta presuda podobna da bude izvršna isprava na osnovu koje se može pokrenuti izvršni postupak.

Sledeći korak je pokretanje izvršnog postupka na osnovu  izvršne isprave – presude pred nadležnim sudom.

Radi opredeljenja sredstva izvršenja, pre pokretanja izvršnog postupka potrebno je proveriti sledeće podatke:

–  da li je tuženi(izvršni dužnik) vlasnik neke nepokretnosti, što se može proveriti u nadležnom katastru, ili sudu

–  da li je tuženi(izvršni dužnik) zaposlen, i ako jeste potrebno je doći do podataka o njegovom poslodavcu

–  adresa prebivališta tuženog(izvršnog dužnika), odnosno adresu na kojoj živi

Ukoliko nakon tih provera utvrdite da tuženi(izvršni dužnik) nije vlasnik nepokretnosti, odnosno da nije zaposlen, za sredstvo izvršenja treba opredeliti pokretne stvari.

Stoga, predlogom za izvršenje prvenstveno treba tražiti izvršenje na pokretnim stvarima na adresi prebivališta, odnosno na adresi na kojoj živi, čijim popisom, procenom i prodajom će se naplatiti vaše potraživanje.

U predlogu za izvršenje alternativno treba navesti i izvršenje na zaradi( ukoliko u toku izvršnog postupka saznate da se izvršni dužnik zaposlio).