Postovani, 2010 godine sam imala otvoren racun u Volks Banci i dozvoljeni minus. Nisam zatvorila racun u toj banci i potpuno zaboravila na njega. Volks banku je u medjuvremenu preuzela Sberbanka i danas od njih dobijem obavestenje da imam dug od 77.000 dinara i ako ga ne platim u roku od 7 dana tuzice me. Zanima me da kada zastareva potrazivanje ako Volks banka ne postoji vise, i kako t o uopste funkcionise? Nikakvo obavestenje nisam primila o preuzimanjuu banke, kao ni o postojecem dugu evo vec 6 godina. Unapred hvala

Poštovana,

Volks banka je promenila vlasnika i ime, postavši tako Sberbank, ali se pravno i dalje radi o istom privrednom subjektu, koji je zadržao isti matični broj, prava i obaveze itd., tako da te promene ne utiču na Vaše obaveze prema banci.

Prema opštem pravilu u Zakonu o obligacionim odnosima, potraživanja zastarevaju u roku od 10 godina, tako da Vaš dug i dalje nije zastareo.

Koliko mi razumemo iz Vašeg pitanja, dug prema banci (ili bar najveći deo tog duga)potiče od zaduženja koje ste ostvarili na osnovu dozvoljenog minusa.

Ukoliko deo duga potiče i od redovnih naknada za održavanje računa (obično na mesečnom nivou), obaveza plaćanja svake od tih pojedinačnih naknada zastareva u roku od tri godine od dospelosti, a nakon 5 godina od kada je prva naknada za mesečno održananje računa dospela za plaćanje, banka više nema pravo da te naknade naplaćuje.

Pozdrav,

Mladi Pro Bono