Poštovani, otac je umro i pokrenuta je ostavinska rasprava u R. Hrvaskoj, ja inače živim u Srbiji. Ja bih svoje nasledstvo prepustio majci, pa mi sad treba nekakva forma kako to da sročim. Poslao bih poštom, jer mi je problem odlazak tamo. Da li možete da mi pomognete? Hvala unapred

Poštovani,

Uz ogradu da ne možemo garantovati za tačnost odgovora jer se radi o pravu strane zemlje, stvari stoje ovako:

Prema Zakonu o nasljeđivanju Republike Hrvatske, odricanje od nasledstva je moguće na dva načina: javno overenom ispravom ili izjavom datom sudu na zapisnik (član 130 Zakona).

Što se tiče priznavanja stranih javno overenih isprava u RH, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova RH (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, sajt dat u linku) se između ostalog može naći sledeće: LEGALIZACIJA/NADOVJERA STRANIH JAVNIH ISPRAVA RADI KORIŠTENJA U HRVATSKOJ: Javne isprave izdane u inozemstvu mogu se upotrijebiti u Hrvatskoj (osim ako drukčije nije određeno dvostranim ili mnogostranim ugovorima) ako su legalizirane u skladu s propisima zemlje izdavanja i nadovjerene u hrvatskoj diplomatskoj misiji u toj državi.

Prema tome, predlažemo da obaveštenja o Vašim mogućnostima da se putem podneska odreknete nasledstva potražite u ambasadi Hrvatske u Srbiji.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono