Postovani! Kao što se vidi iz mail adrese ja sam X i pisem Vam iz Crne Gore i nadam se da će te mi odgovoriti na pitanje jer mislim da se na takav slucaj cijeni kako kod nas tako i kod Vas. Ukratko opis slucaja… Moja sestra je u braku oko 10 godina, i ima troje djece, pola toga vremena brak im nije funkcionisao i ona je odlučila da se razvede. Otišla je od njega, a djecu je ostavila jer nije bila stambeno obezbijeđena i nije imala stalno zaposlenje. Angažovan je advokat i krenula je procedura o sporazumnom raskidu braka. U međuvremenu se ona razbolijeva sa dijagnozom ekstremnog kancera sa metastazama na jetri i nalazi se na onkologiji u KBC Podgorica i sve je lošijeg zdrastvenog stanja i nije u mogućnosti da završi sudski započet proces razvoda braka. Pitanje – u slučaju da ona premine prije razvoda braka, a nosi prezime supružnika ko po zakonu ima pravo na njeno sahranjivanje, mi kao porodica ili supruznik? Molba – molio bih Vas ako mi možete sto hitnije odgovoriti na pitanje i pobliže ovo pojasniti jer su u pitanju dani a volio bih da znam moje zakonske okvire u slučaju (mislim da nece ali …) da se on pojavi i traži da ju on sahranjuje a ona se ovako bolesna vec izjasnila da ako umre bude sahranjena u porodičnoj zgrobnici porijekla. Malo sam ovo nevješto napisao ali Vi ce te shvatiti o čemu se radi i nadam se u sto kraćem roku me upoznati ako ne detaljno a ono bar djelimicno.Unapred zahvalan i puna podrška u ovome sto radite. Hvala!

Poštovani,

U ovom slučaju bi Vas mogli uputiti na Zakon o sahranjivanju i grobljima. Prema članu 14 ovog zakona sahranjivanje umrlog su dužni da obezbede njegovi srodnici odnosno lica koja bi prema važećim propisima bila dužna da izdržavaju, odnosno da se on njemu staraju. S obzirom da je postupak razvoda u toku smatramo da Vam suprug Vaše sestre ovo pravo ne bi trebao osporavati.
Takođe, zelimo da Vas uputimo na Porodični zakon Crne Gore (član 323), prema kome naslednici tužioca mogu produžiti već započeti postupak razvoda.

Mladi Pro Bono