Poštovani, pre 3 godine su me optužili za neovlašćeno korišćenje el. energije. Sa EDB-om sam potpisala ugovor za otplaćivanje kazne na više rata. Pošto sam ostala bez finansijskih mogućnosti da ispunim svoje obaveze do kraja, EDB je podneo krivičnu prijavu protiv mene. Na kraju sam se sa javnim tužiocem nagodila da po članu 236. stav 4. ZKP i na osnovu primene načela oportuniteta uplatim pola sume preostalog duga u određenom roku, što sam i učinila. Da bi mi pre neki dan, više od godinu dana kasnije, na osnovu iste te kazne, došli da skinu strujomer, bez ikakvih opomena u međuvremenu. Kada sam otišla u EDB rekli su mi da bez obzira na nagodbu sa javnim tužiocem imaju pravo da zahtevaju da isplatim ostatak kazne sa određenom kamatom. Moje pitanje glasi da li EDB ima prava da zahteva da isplatim ostatak kazne i pored dogovora sa javnim tužiocem?

Poštovana,

EDB ima pravo da zahteva isplatu ostatka kazne. Vaša nagodba sa tužiocem je krivična stvar i zbog toga što ste ispunili nagodbu neće se voditi krivični postupak protiv Vas, već je javni tužilac odbacio krivičnu prijavu. Ali osnov kazne koju plaćate je u ugovoru koji ste potpisali, a to je stvar građanskog prava i EDB ima pravo na iznos koji je naveden u ugovoru.

Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office